Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
marta
|
Wysłany: Pią Lut 01, 2008 3:05 pm Temat postu: Ogród zimą 2008 |
|
|
Trj zimy niestety nie bardzo można podziwiać walory dekoracyjne derenia.Szkoda bo bez śniegu i niskiej temperatury to wszystkie robactwo w ziemi nie zginie.Taka jest moja opinia o zimie 2008.
pa patki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:59 am Temat postu: Re: Ogród zimą 2008 |
|
|
marta napisał: | Trj zimy niestety nie bardzo można podziwiać walory dekoracyjne derenia.Szkoda bo bez śniegu i niskiej temperatury to wszystkie robactwo w ziemi nie zginie.Taka jest moja opinia o zimie 2008.
pa patki |
Witaj Marta
Być może to zależy w której części kraju. U nas na Podbeskidziu derenie całkiem nieźle się wybarwiły - przynajmniej te w moim ogrodzie (C. alba 'Elegantissima' i C. stolonifera 'Flaviramea'). Rośliny mam posadzone blisko siebie w leśnym zakątku i zimą ich czerwone i zielono-żółte pędy na tle ciemnej zieleni wyglądają szczególnie efektownie.
Rzeczywiście niska temperatura zniszczyłaby sporo form przetrwalnikowych szkodników, ale pokrywa śnieżna, tak samo jak w przypadku roślin, działałaby jako ochrona.
pozdrawiam
Agata  |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta
|
Wysłany: Czw Lut 07, 2008 11:27 am Temat postu: Re: Ogród zimą 2008 |
|
|
Agata napisał: | Witaj Marta
Być może to zależy w której części kraju. U nas na Podbeskidziu derenie całkiem nieźle się wybarwiły - przynajmniej te w moim ogrodzie (C. alba 'Elegantissima' i C. stolonifera 'Flaviramea'). Rośliny mam posadzone blisko siebie w leśnym zakątku i zimą ich czerwone i zielono-żółte pędy na tle ciemnej zieleni wyglądają szczególnie efektownie.
Rzeczywiście niska temperatura zniszczyłaby sporo form przetrwalnikowych szkodników, ale pokrywa śnieżna, tak samo jak w przypadku roślin, działałaby jako ochrona.
pozdrawiam
Agata  |
Witaj Agatko
Dziękuję Ci za tak rozbudowaną odpowiedz.Pisząc o walorach dekoracyjnych dereni miałam na myśli kontrast pomiędzy białym śniegiem i pędami dereni.Formy przetrwalnikowe szkodników zgineły by przy niskich temperaturach,ale nie przy 10 stopniach Celcjusza.A może to już wiosna ja bym się ucieszyła.
Cześć |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 9:43 am Temat postu: Re: Ogród zimą 2008 |
|
|
Derenie można posadzić w sąsiedztwie brzóz, kolor ich kory stworzy tło, na którym wyeksponujemy walory roślin.
pozdrawiam
Agata  |
|
Powrót do góry |
|
 |
landrynka
|
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 2:38 pm Temat postu: Re: Ogród zimą 2008 |
|
|
Agata napisał: | Witaj Agatko
Dziękuję Ci za tak rozbudowaną odpowiedz.Pisząc o walorach dekoracyjnych dereni miałam na myśli kontrast pomiędzy białym śniegiem i pędami dereni.Formy przetrwalnikowe szkodników zgineły by przy niskich temperaturach,ale nie przy 10 stopniach Celcjusza.A może to już wiosna ja bym się ucieszyła.
Cześć |
yo
No, ja też cieszę się, że już wiosna coraz bliżej... Wszystko budzi się do życia i jakoś tak inaczej pachnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ala
|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 3:30 pm Temat postu: |
|
|
hej!
A u sąsiadki w ogrodzie już tulipany coraz większe, a przebiśniegi to od dwóch tygodni kwitną! No to chyba już wiosna!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dena89
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Zima i ogród to u mnie jedynie kupa odśnieżania Ostatnio nawet zatrudniłam firmę http://odsniezaniewarszawa24.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra1501
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2018 3:09 pm Temat postu: odśnieżanie |
|
|
no obecnie z tym odśnieżaniem to tak różnie, haha. Ale okrywać rośliny trzeba. |
|
Powrót do góry |
|
 |
landrynka88
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2019 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Dla mnie najbardziej magicznym ogrodem jest ogród, gdzie jest masa pięknych, pachnących kwiatów. Dlatego w tym roku na stronie https://cebulki-kwiatowe.pl planuje zamówić sobie najróżniejsze cebulki kwiatów. Już mam kilka typów roślinek na oku. Myślę, że z roku na rok warto ubogacać swój ogród. |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojo900
|
Wysłany: Nie Cze 28, 2020 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja zimą w moim ogrodzie też robiłem, przesadziłem kilka rzeczy, część na stałe się pozbyłem bo już nie kwitły, to robota na cały rok. A na zimę też zamówiłem nowy komplet meblowy, tutaj https://gardenspace.pl/zestawy-mebli-ogrodowych wybrałem tego producenta bo ceny mi się podobały i sam asortyment też mają stylowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
konwalia
|
Wysłany: Pią Sie 07, 2020 5:08 am Temat postu: |
|
|
landrynka88 napisał: | Dla mnie najbardziej magicznym ogrodem jest ogród, gdzie jest masa pięknych, pachnących kwiatów. |
Właśnie taki ogród mi się marzy. Kiedyś nawet wszystko mi się przyśniło. Teraz, gdy mam już własny dom, mogę myśleć o aranżacji ogrodu. Samodzielnie nie dałabym rady. Dlatego zleciłam jego założenie firmie Lauda Ogrody. Poleciła mi ich dobra znajoma. Projektowali jej ogród, który jest zachwycający. Wiem, że mój również będzie piękny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kentinoo
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2021 8:29 am Temat postu: |
|
|
No właśnie jeśli chodzi o piękny ogród to ja niestety nie potrafię tego dokonać sam dlatego coraz częściej rozglądam sie za ofertami takimi jak http://www.zielone-studio.pl/projektowanie-zakladanie-i-pielegnacja/ myślicie, że warto zgłosić się do projektanta? Jeśli tak to może napiszecie też w jakim stylu ogrody są modne w dzisiejszych czasach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kazikdobry
|
Wysłany: Pon Paź 25, 2021 7:15 am Temat postu: |
|
|
ala napisał: | hej!
A u sąsiadki w ogrodzie już tulipany coraz większe, a przebiśniegi to od dwóch tygodni kwitną! No to chyba już wiosna!  |
Dopiero jesień się rozpoczęła a ja już tęsknię za wiosną! to moja ulubiona pora roku!!
--------
stomatolog
https://doboszimplanty.pl/
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|