Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
marta
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 1:38 pm Temat postu: glicynia |
|
|
cześć internauci z forum ogrodniczego.mam pytanie czy i jak zabezpieczać glicynie od mrozu.wiem ze ta roślina jest dosc wrazliwa,a bardzo ja lubie i nie chce jej stracic |
|
Powrót do góry |
|
|
ala
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 3:47 pm Temat postu: Re: glicynia |
|
|
marta napisał: | cześć internauci z forum ogrodniczego.mam pytanie czy i jak zabezpieczać glicynie od mrozu.wiem ze ta roślina jest dosc wrazliwa,a bardzo ja lubie i nie chce jej stracic |
Glicynia wrażliwa na mrozy jest tylko w pierwszych latach po posadzeniu. Dlatego młode rośliny warto zabezpieczać na zimę np. agrowłókniną. W razie przemarznięcia roślina łatwo odbija.
A jak tniesz glicynię? |
|
Powrót do góry |
|
|
Aleksandra
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 2:54 pm Temat postu: Re: glicynia |
|
|
ala napisał: |
Glicynia wrażliwa na mrozy jest tylko w pierwszych latach po posadzeniu. Dlatego młode rośliny warto zabezpieczać na zimę np. agrowłókniną. W razie przemarznięcia roślina łatwo odbija.
A jak tniesz glicynię? |
Hej
U mnie glicynia rośnie wokół tarasu i muszę ją ciąć czasem i 3 razy do roku, bo jednak ma dość duże przyrosty.
Generalnie zostawiamy dwa główne pędy, które mają oparcie na barierce tarasu. |
|
Powrót do góry |
|
|
ala
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 1:22 pm Temat postu: Re: glicynia |
|
|
hej
A jak tak tniesz, to ma dużo kwiatów? Masz fioletową czy białą glicynię? |
|
Powrót do góry |
|
|
Aleksandra
|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 3:01 pm Temat postu: Re: glicynia |
|
|
Ja jestem zadowolona, bo całkiem sporo fioletowych kiści się pojawia każdej wiosny. Chciałabym jeszcze białą posadzić, ale trochę ciasno z miejscem u mnie, a jednak przyrosty ma spore....
A Ty masz jaką? |
|
Powrót do góry |
|
|
ala
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Fioletową, ale na razie jeszcze trochę słabo kwitnie....
Może muszę mocniej przycinać - to jej się polepszy, spróbuję w tym roku |
|
Powrót do góry |
|
|
Przemiel Natalia
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 9:02 am Temat postu: |
|
|
Witam
A ja mam pytanie nie o glicynię, ale też o pnącze. Posadziłam w zeszłym roku milin amerykański i co prawda na razie jest malutki, ale to też spore pnącze. Słyszałam, że też go trzeba dość mocno ciąć żeby dobrze rósł i miał dużo kwiatów. Czy ktoś ma już podrośniętego milina i jak on przetrwał zimę?
Natomiast glicynię chciałabym posadzić w tym roku, ale widziałam, że można z niej próbować uformować coś w rodzaju niewielkiego drzewka, więc chcę spróbować, bo to super wyglądało, a poza tym nie mam miejsca na kolejne duże pnącze.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Agata
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 12:24 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Milin tnie się tak samo jak glicynię. Bardzo ważne jest jego zabezpieczanie na zimę, ponieważ jest on wrażliwy na mróz (szczególnie młode okazy).
Rzeczywiście glicynia wyprowadzona na drzewko wygląda imponująco. Pędy umieszcza się w rurze (najlepiej kartonowej) i zabezpiecza przed działaniem czynników atmosferycznych (deszcz, wiatr). Z wystających części pędów formuje się koronę (tu też niezwykle ważne jest jej umiejętne cięcie). W zależności od siły wzrostu (po 2-3 latach) rozcina się rurę i stabilizuje się uformowany pień. Cały czas należy pamiętać o regulowaniu przyrostu masy wegetatywnej.
pozdrawiam
Agata |
|
Powrót do góry |
|
|
aniela
|
|
Powrót do góry |
|
|
mewka256
|
Wysłany: Czw Lis 03, 2016 2:49 pm Temat postu: |
|
|
podpisuję sie pod pytanie wyżej bo tez nie wiem _________________ kamien ozdobny |
|
Powrót do góry |
|
|
daagg289
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2017 4:09 pm Temat postu: |
|
|
Ogród jesienią zawsze wygląda pięknie ! _________________ nasza oferta |
|
Powrót do góry |
|
|
Jneikekie3
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2018 8:20 am Temat postu: |
|
|
Przy okazji czy warto kupować z tej strony https://www.zgarden.pl/ ponieważ chcę kupić większą ilość i nie wiem czy się opłaca |
|
Powrót do góry |
|
|
Krystian11
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2018 11:13 am Temat postu: |
|
|
U nas w ogrodzie już się zaczęły jesienne prace _________________ Poszukujesz hotelu o wysokim standardzie? Sprawdź naszą ofertę.
https://www.bestwestern.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
|
milosz99
|
Wysłany: Sob Paź 13, 2018 1:32 pm Temat postu: Powitanie |
|
|
Piękna pogoda na jesienne prace ogrodowe, aż chce się zagrabiać te kolorowe liście Super jesień w tym roku. _________________ doradca kredytowy Warszawa |
|
Powrót do góry |
|
|
malina
|
Wysłany: Pią Lis 09, 2018 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Jestem początkujacą ogrodniczką, wiosną przeprowadzilam się z bloku do domu i cieszy mnie wszystko co związane z ogrodem, również jesienne prace w ogrodzie, choć nie miałam o nich zielonego pojęcia i musiałam się dokształcać. Znalazlam fajny artykuł w necie na temat zabezpieczenia ogrodu przed zimą http://pomyslynadom.info/ogrod/artykuly/zabeczpieczenie-dzialki-przed-zima/ Czytelnie i przystępnie podano jakie są nawazniejsze czynności |
|
Powrót do góry |
|
|
|